Novi investicioni ciklus, između ostalog, uključuje projekte izgradnje Fruškogorskog i Moravskog koridora, auto-puta Niš-Merdare-Priština, kao i projekat auto-puta i brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica rekla Mihajlovićeva je za nedeljno izdanje lista „Politika“.

Vrednost investicija koje se danas realizuju i koje su dogovorene je oko 16 milijardi evra, dok se vrednost novih investicija koje treba da počnu da se realizuju procenjuje na oko pet milijardi evra.

„Za Fruškogorski koridor imamo završenu dokumentaciju za tri deonice i četvrta se radi. Imamo Memorandum sa kineskim CRBC-om, a sledeće nedelje počinju razgovori o komercijalnom ugovoru. Očekivana vrednost izgradnje je oko 400 miliona evra. Nadamo se da bi do jeseni trebalo da se dogovorimo, a radovi ne mogu da počnu pre sledeće godine, između marta i maja“, rekla je Mihajlovićeva.

Govoreći o drumskom Koridoru 11 i izgradnji auto-puta Niš-Merdare-Priština, potpredsednica Vlade rekla je da je za Srbiju važno da kroz Crnu Goru i Albaniju dobije izlaz na more, ali i da obezbedi auto-put za stanovništvo koje živi na tom području, kao i brži protok robe.

Ona je najavila da će nove deonice auto-puta na Koridoru 11 od Obrenovca do LJiga biti puštene u saobraćaj u septembru ili oktobru.

Od marta počinje gradnja dela auto-puta između Preljine i Požege. „U Sofiji na Samitu u julu treba da potpišemo ugovor o finansiranju sa kineskom Eksim bankom za tu deonicu, koja će koštati oko 450 miliona evra“, dodala je Mihajlovićeva.

Govoreći o Moravskom koridoru, odnosno auto-putu Pojate-Preljina, potpredsednica Vlade je rekla da su zainteresovani američki „Behtel“ i kineski CRBC.

„Obe kompanije zbog vodnih uslova i zaštite od poplava nisu mogle da daju procenu vrednosti, ali i jedni i drugi smatraju da će ona koštati minimum 700 miliona evra. Do 1. avgusta ćemo imati gotov projekat i pustićemo ih da daju predloge za finansiranje, a mi bismo hteli što pre da potpišemo ugovor“, objasnila je Mihajlovićeva.

Govoreći o reformi putnog sektora, Mihajlovićeva je rekla da novca za održavanje ima dovoljno, jer se ove godine očekuje 53 miliona vozila na Koridoru 10 i prihod od putarina veći je za 30 odsto, ali da će se promeniti način održavanja puteva.

Kada je reč o modernizaciji železničkog Koridora 10 i pruge Beograd-Bar, Rusi su više zainteresovani za nastavak rehabilitacije barske pruge, dok su Kinezi više zainteresovani za rehabilitaciju pruge Beograd-Niš i za prugu od Novog Sada do Subotice, rekla je Mihajlovićeva u intervjuu za nedeljno izdanje Politike čije delove je medijima dostavio njen kabinet.