Oni će biti u znaku jubileja – 80. godišnjice Prvog međunarodnog salona automobila, održanog marta 1938. godine, saopštili su organizatori.

Kako navode, bila je to prva samostalna, specijalizovana sajamska manifestacija tek rođenog Beogradskog sajma, održana svega pola godine po zatvaranju kapija Prvog beogradskog sajma, na današnjem Starom sajmištu, septembra 1937.

– Zanimljivo je da je inicijativa za pokretanje salona automobila tog formata potekla od ljudi iz Dajmler-Benca, i da je direktno omogućila da Beogradski sajam bude prihvaćen kao organizator jednog od devet zvanično registrovanih salona automobila u Evropi, pa samim tim i jedna od metropola svetske automobilske industrije. I to u vreme kada su iz evropskih sajamskih centara dolazili snažni protesti i protiv same ideje o sajmu u Beogradu, jer se verovalo da će Beogradski sajam biti ozbiljna konkurencija. Na tom Prvom salonu automobila učestvovalo je 107 izlagača iz Amerike, Nemačke, Francuske, Engleske, Italije, Čehoslovačke, Austrije i Belgije, ali i nekoliko domaćih. Bilo je izloženo 375 vozila, od čega 158 putničkih, 65 teretnih, 10 autobusa, 18 šasija, 105 motocikala i bicikla, deset automobilskih motora, tri traktora i jedan motorni bager. Zanimljivo je da je interesovanje izlagača bilo toliko da su svi štandovi i svi prostori još u polovini izgradnje bili izdati, tako da je tadašnja uprava morala sa žaljenjem da odbije čak 117 izlagača kojima nije mogla da obezbedi prostor – navodi se u saopštenju.

Ove godine, na sajmu će u 10 hala Beogradskog sajma, više od 350 izlagača iz dvadesetak zemalja predstaviti više od 50 automobilskih brendova, sa 40 do 50 sasvim novih modela automobila. Tu će biti i 10 proizvođača lakih privrednih vozila, ali i više od 40 brendova motocikala, ATV i ostalih motornih vozila i bicikala. Radno vreme sajmova biće od 10 do 20 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, grupne 200, grupne za đake i studente 150 dinara, a sajamski parking će se plaćati 100 dinara po započetom satu. Tokom Porodičnog dana 27. marta, cena „porodične“ulaznice biće 500 dinara, a važiće za decu do 16 godina starosti u pratnji roditelja.

____________________________________________:OzonPress:__________________________________